roddmaskin

Hitta den bästa roddmaskinen! – roddmaskin bäst i test 2023

Detta inlägg innehåller reklamlänkar från Maxpuls.se och Gymkompaniet.

Söker du en bra träningsmaskin att ha hemma? Roddmaskinen ger dig fantastiska möjligheter! Trots att du sitter ner tränar du hela kroppen på ett effektivt sätt. Upp till 86% av kroppens muskler används vid korrekt användning [1].

På en roddmaskin kan köra allt från mycket tuff träning till ett lättare pass och använda både ben och armar just så intensivt som du önskar.

Bästa roddmaskiner 2023

1.roddmaskin Sittande rodd 210, Gymleco

Vilken härlig maskin! Bara känslan när man drar de lodräta handtagen mot kroppen är näst intill perfekt. Det här är en maskin som bör betraktas som professionell.

Maskinen är av klassisk modell med ett riktigt viktmagasin. Den är robust och tung men behaglig, smidig och skön att sitta på. Fotplattan är bred och perfekt vinklad. Den har ett mjukt och nästan helt friktionsfritt band, ett så kallat Power Band som Gymleco tagit fram själva. Handtaget är inte bara gummerat, det består också av två ”klykor” med skaften riktade lodrätt uppåt vilket gör rörelsen mycket behaglig för ryggen och axelpartiet när du drar handtaget mot kroppen. Rörelsen blir betydligt naturligare än om du har ett enda handtag – en ”pinne” – som ligger vågrätt framför dig. Detta är förmodligen maskinens stora behållning, men också något man ska förvänta sig av en professionell maskin i denna prisklass.

Viktmagasin: 100 kilo

Fördelar:

  • Mycket stor och stabil fotplatta
  • Ergonomisk sittställning
  • Gummerat lodrätt behagligt draghandtag (2 st) som gör stor nytta för kroppen

Nackdelar:

  • Endast ett 100 kilos viktmagasin ingår
  • Priset, som är motiverat, kan ändå uppfattas högt för en konsument

Varför ska man köpa en sittande roddmaskin 210, Gymleco?
Den här klassiska roddmaskinen är ergonomiskt överlägsen de övriga maskinerna i vårt bäst i test, man kan säga att priset också indikerar detta. För den som vill ha en roddmaskin i toppklass är detta det bästa valet ur alla perspektiv.

2.roddmaskin Roddmaskin Master r6030

En snygg roddmaskin som är kraftigt byggd och har en lång aluminiumskena där sitsen vilar. Skenan är väl tilltagen även för längre personer, och fotstöden sitter relativt tätt ihop vilket känns bra för benen vid frånskjutet. Maskinen har ett kombinerat luft- och magnetmotstånd som är tillräckligt starkt även för den starkaste användaren. Detta närmar sig professionell klass men landar i det övre mellanklasskiktet. Träningsdatorn känns något avancerad för att sitta på en roddmaskin och blue back light-displayen är stor. Denna teknik gör att bilden framträder tydligare.

Program: 15 st
Viktmagasin: Luft- och magnetbromsad
Max användarvikt: 135 kilo

Fördelar:

  • Fjärrkontroll i handtaget
  • Stadig och robust
  • Enkel att fälla ihop och ställa undan

Nackdelar:

  • Snygg träningsdator som dock kan uppfattas som komplicerad

Varför ska man köpa en roddmaskin Master r6030?
Det är en modern maskin i mellanklassen, kan till och med kännas innovativ. Den har de flesta funktioner som behövs och är stadig, mycket bra för hemmabruk då den kan fällas ihop och ställas undan. Mycket prisvärd maskin som är utmärkt för den som ror mycket och vill ha en bättre och stadigare maskin.

3.Hammer Roddmaskin Hammer Cobra XTR Plus II

Ovanligt intressant och bra maskin i sin klass. Hammer Cobra XTR Plus II är en trevlig maskin med lite tekniska finesser som man kan tycka om att ha även på en enklare modell. Den har blue backlight-display och en inbyggd Bluetooth-anslutning som man lätt kan koppla ihop med roddmaskinen, till exempel kan du koppla på din surfplatta eller smartphone för att träna med externa träningsappar som Kinomap eller BitGym.

Det finns ett fitnesstest i maskinen där din individuella konditionsnivå räknas ut utifrån din puls – alltså din återhämtningsförmåga. Detta numreras med en siffra som gör att du sedan kan inspirera dig själv genom att arbeta för att förbättra denna siffra och utföra testet igen tills du nått ditt mål. Roddmaskinen har datorstyrd motståndsjustering vilket känns mycket lätthanterligt. Maskinen är praktisk för bostaden då den kan fällas upp i stående mot till exempel en vägg för att inte ta upp så mycket plats.

Program: 20 st
Viktmagasin: 16 datorstyrda motståndssteg
Max användarvikt: 100 kilo

Fördelar:

  • Enkel fitnesstest i maskinen
  • Praktisk och hopfällbar
  • Mottagning för trådlöst pulsband

Nackdelar:

  • Bröstrem som mäter puls är ej inkluderad.

Varför ska man köpa en roddmaskin Hammer Cobra XTR Plus II?
Det här är en trevlig och bra maskin, prisvärd med flera finesser, dessutom praktisk. Ett bra val för dig som både motionerar mer eller mindre och som vill ha en bra maskin i bostaden.

träningsmaskin4. Abilica Roddmaskin Quick Rower

Detta är en nätt, lätthanterlig och trevlig roddmaskin för hemmabruk. Den har ett tyst, magnetstyrt motstånd vilket gör att den passar perfekt i alla miljöer utan att störa. Designen är snygg, om du någon gång inte skulle ställa undan den – annars är den hopfällbar. Det finns en enkel dator som visar tid, distans, frekvens och antal brända kalorier. Det sistnämnda kan alltid inspirera.

En fördel är också det fria synfältet framför användaren. Det gör att man kan titta på TV, kanske följa en träningsfilm eller något annat man är intresserad av. Abilica Quick Rower är liten men trots detta riktigt stabil även om man kör ett hårt pass på den. Den har en mycket bekväm vadderad sits. Det man bör tänka på är att glidlängden kan vara lite kort, vilket blir besvärligt för personer över 180-185 cm. Dessa kan då inte utföra en fullgod roddrörelse.

Program: Inga
Viktmagasin: Magnetmotstånd
Max användarvikt: 120 kilo

Fördelar:

  • Tyst maskin
  • Hopfällbar för hemmabruk
  • Mycket skön sits

Nackdelar:

  • Ej kompatibel med pulsbälte
  • Träningsdatorn saknar bakgrundsbelyst display
  • Inga förprogrammerade träningsprogram

Varför ska man köpa en Abilica Roddmaskin Quick Rower?
Detta är en liten och nätt men stadig maskin för den som vill prova på att börja ro. Trevlig och praktisk för hemmabruk, snygg design. En perfekt maskin för nybörjaren eller dig som söker en enkel maskin och har en begränsad yta – eller för den yngre personer som inte är alltför lång och som vill träna.

 

5.roddmaskin Titan Life Rower Trainer r10

En liten lättviktsmaskin med läcker design. Mycket enkel för hemmabruk, och trots att den är lätt har den en jämn gång. Roddmaskinen har elastiskt motstånd vilket trots namnet kan bli något mindre dynamiskt än magnetmotstånd. Rekommenderad användarlängd är upp till 198 cm, men då en sådan längd också bör innebära en högre vikt känns detta osäkert.

Roddmaskin Titan Life Rower Trainer r10 är en enklare träningsmaskin för hemmabruk och för personer som är lite lättare. Man kan fälla ihop den och stoppa undan den mycket enkelt, den väger bara 15 kilo, är hopfällbar och har transporthjul.

Program: Inga
Viktmagasin: 3 elastiska band med 5 kilo motstånd för varje band – justerbart
Max användarvikt: 110 kilo
Roddmaskin Titan Life Rower Trainer R10

Fördelar:

  • Väger bara 15 kilo
  • Lätt att bära, eller rulla undan eller fälla ihop
  • Snygg design

Nackdelar:

  • Tveksamt om detta fungerar för tyngre personer

Varför ska man köpa en roddmaskin Titan Life Rower Trainer r10?
Man köper den för att den är enkel och lätt att ha hemma, samt passar för den som vill träna då och då och inte hårdköra timme efter timme. Det kan vara bra för hela familjen, men kanske inte för den längsta och tyngsta personen.

 Viktigt att tänka på när man köper en roddmaskin

Vad behöver jag?

Om du inte har sysslat med roddmaskiner tidigare och ska köpa en sådan, kan det vara svårt att veta vilken du ska välja. Det handlar nästan mer om att ha kunskap om dessa träningsverktyg generellt än att ha specifik kunskap om just en enda maskin. En viktig sak är också att jämföra, vilket vi bland annat gör här för att hjälpa dig till ett bra val.

Ditt behov är centralt när du väljer roddmaskin. Är du tung, om du till exempel har mycket muskelmassa ska du tänka på att köpa en roddmaskin som klarar av din vikt. Ju dyrare roddmaskin desto högre användarvikt klarar den av. Tänk också på vad du vill använda maskinen till – ska du träna mycket och intensivt, eller bara ibland.

En roddmaskin kan du ha till konditionsträning både som nybörjare eller elitidrottare – det fina med denna maskin är att du själv påverkar hur intensivt du tränar, därför är det en jättebra investering för hela familjen. Var och en kan träna efter egen förmåga – men vid intensiv användning bör du tänka på att kanske köpa en maskin i minst mellanklass.

Några saker att notera

Motstånd

Källan till motståndet på en roddmaskin kan variera. I vårt Topp 5 bäst i test har vi både viktmagasin och andra typer av motstånd. Det kan till och med finnas vattentankar som hanterar spänningen åt dig, medan det motstånd som våra testmaskiner har, magnetiskt eller luft, är ganska vanligt. Dessa motståndsmekanismer har olika styrkor, magnetiskt motstånd har tendens att vara det tystaste. Tänk också på att sittskenan du åker på inte ska vara för kort, man ska kunna sträcka ut benen ordentligt, det beror förstås också på hur lång personen som ska använda maskinen är.

Kan den lätt ställas åt sidan och förvaras?

Om du ska köpa en roddmaskin för att ha den hemma kanske du också är intresserad av att kunna flytta på den, eller ställa undan den. En roddmaskin kan vara rätt tung men flera modeller är utformade för att kunna bäras, fällas upp eller rullas undan, som t ex roddmaskinerna i vår Topp 5 bäst i test, Master r6030 och roddmaskin Hammer Cobra XTR Plus II. Vissa enheter har inbyggda hjul som gör att det blir väldigt lätt att flytta dem mellan rummen, andra är utformade så att du kan fälla ihop dem eller ställa upp dem till exempel mot en vägg. Fundera på hur ditt behov ser ut. Behöver du ställa undan maskinen?

Handtagets design

Det vanligaste är ett enda vågrätt handtag som du håller i med båda händerna för att dra, men vissa roddmaskiner har två grepp för händerna. Vår testvinnare, 210 Gymleco är ett exempel på detta. Den har två lodräta, upprättstående handtag. Det är viktigt att du väljer en roddmaskin med bekväma handtag, och naturligtvis en skön sits. Handtagen eller handtaget, kan lätt bli ett irritationsmoment om de inte ”vilar” perfekt i dina händer och känns bra när du drar dem/det mot kroppen.

Här kommer en checklista inför ditt roddmaskinsköp:

 

  • Hur ofta kommer roddmaskinen att användas/ hur stryktålig behöver den vara?
  • Ska roddmaskinen ha flera användare?
  • Vilken maxvikt för användaren har den?
  • Hur stabil är maskinen, vad väger den?
  • Vilken prestanda och vilka funktioner vill du ha på den?
  • Vad är din budget för detta inköp?

Pris på roddmaskiner

Eftersom vi använder roddmaskinerna på olika sätt beroende på vårt individuella träningsbehov behöver alla inte köpa den allra dyraste maskinen – det är allra bäst att köpa den som motsvarar vad du vill använda den till och ha ut av den. På så sätt betalar du inte för en prestanda som du aldrig utnyttjar.

De mest kostnadsvänliga maskinerna är lite enklare, väger lite mindre och är inte lika robusta som de som kostar mer. Dessa har ibland hydrauliskt- eller gummibandsmotstånd. När man kommer upp i nästa prisklass är konstruktionerna mer gedigna och stabila, dessa har oftast magnetmotstånd som är tystgående. Premiumklassens roddmaskiner är välbyggda, mer påkostade och ofta med luftmotstånd eller en kombination av luftmotstånd och magnetmotstånd. Den högsta prisklassen, professionell klass är den absolut bästa där de dyraste maskinerna är lämpade för elitträning. Detta innebär att ett högre pris ställer högre förväntningar på prestanda och funktionalitet. Man kan dela in prisklasserna ungefär så här:

  • De mest kostnadsvänliga upp till 4 000 kronor.
  • Kostnadsvänliga roddmaskiner 4 000 – 7 500 kronor.
  • Premium 7 500 – 10 000 kronor.
  • Professionell nivå över 10 000 kronor och uppåt.

Kvalité

Naturligtvis är priset en indikator på vilken kvalitet och hur många funktioner du köper, men det kan finnas bra kvalitet även i det mest kostnadsvänliga segmentet – det är dock mestadels på basnivå. Det är bra att hålla sig till etablerade varumärken som funnits ett tag, eller där tillverkaren sysslat med styrketräningsmaskiner en längre tid. Detta gör att att man kunnat testa fram bra produkter och även utveckla dem.

Flera av våra roddmaskiner i vårt Topp 5 bäst i test är just sådana som utvecklats under flera år, det finns kända modeller på marknaden som utvecklats under ett 40-tal år vilket gör att det inte finns några barnsjukdomar på produkterna. Det går utmärkt att köpa en kostnadsvänlig roddmaskin i det lägre mellanklass segmentet och få en riktigt bra, robust och hållbar maskin – men så fort du kommer under 4-5000 kronor behöver du vara mer vaksam på hur maskinen känns, om den är stabil, glider sitsen bra osv. Det är vanligare att maskiner av lägre prisklass kan vara ojämna i kvalitet, men när priset går nedåt kan du heller inte ställa samma krav på den som en dyr maskin.

Varumärke

Vi har valt ett antal trygga varumärken i vårt Topp 5 bäst i test eftersom det är varumärket man tittar på när man söker en roddmaskin av bra kvalitet för ett specifikt behov. Gymleco exempelvis som levererar vår testvinnare är innovativa och framtidstänkande. De har lång erfarenhet och man vet vad man får. Detsamma gäller övriga Topp-5-deltagare, men där har varumärket riktat in sig på någon av de övriga prisklasserna. Det gäller att titta per prisklass och se vilket varumärke som är ledande just inom detta pris och inom de behov som man själv har.

Vanliga frågor om roddmaskiner

 

Fråga 1. Är roddmaskin bra som konditions-och muskelträning?

Roddmaskinen tränar i stort sett hela kroppen. Rumpa, ben, magmuskler, armar och rygg! Förutom att du tränar dina muskler är det en riktigt bra konditionsträning. Om du kör ordentligt på maskinen kommer du troligtvis snart att se skillnaden i spegeln. Detta är mycket effektivt! Lägg upp en plan så att du tränar regelbundet om du vill träna upp din kondition.

I rodd utförs det tyngsta arbetet av dina ben och skinkor, speciellt i första delen av roddtaget, den så kallade ”catch-fasen”. Här använder du även de yttre lårmusklerna eftersom du trycker ifrån ganska häftigt. I nästa steg använder du baksidan av låren och skinkorna för att fullfölja rörelsen. Denna träning aktiverar den övre delen av ryggen på ett utmärkt sätt. Dessutom aktiverar du mage och ländrygg för att hålla ryggen rak och stark. Vid slutet av roddrörelsen aktiverar du överarmsmuskulaturen på framsidan (biceps) och underarmarna när du drar in dem mot bröstet.

Trots att roddmaskinen är fantastisk för konditions-och muskelstyrka finns det två muskler den inte tränar: Bröstmusklerna och baksidan av överarmarna (triceps) blir inte så hårt ansatta eftersom det inte finns någon ”tryckande” rörelse när man ror.

Fråga 2. Är roddmaskin bra om du vill gå ner i vikt?

Absolut! Generellt är roddmaskin en av de allra bästa träningsmetoderna för viktminskning. Det är möjligt att bränna 6-700 kalorier per timme genom roddträning, och kanske mer om du är intensivt tränande. Detta lägger roddmaskinen i topp tillsammans med löpband och spinning.

Så vad kan du göra för övningar på roddmaskinen? Du kan köra intervallträning där du ger allt du har under en kort fastställd tid, tar en paus och kör igen – och upprepar detta. De flesta roddmaskiner har träningsprogram som du kan inspireras av, och det finns också appar och information online. Du kan få upp pulsen mycket snabbt på en roddmaskin och börja förbränna.
Tänk på att viktminskning har fler komponenter där din roddmaskin och träningen bildar en tredjedel. Det handlar också om goda vanor, bra mat och livsstil samt den tredje delen sitter i ditt huvud. Du behöver verkligen VILJA göra det du gör.

Fråga 3. Kan du köra tempoträning på en roddmaskin?

Ja det kan du. Roddmaskinen är ett underbart träningsredskap med många möjligheter! Det du ska tänka på är att om du ska använda den för HIT-träning (högintensiv träning) är du behöver en stabil maskin, en lite tyngre maskin – den får inte vara lätt och tunn sin konstruktion. Återigen, köp maskin efter behov.

Pulsträning är bra och omväxlande. Du tränar i pulsintervaller i förhållande till uthållighet i tid, maxprestation och viktminskning. HIT-träning är extremt effektivt. Eftersom roddmaskiner inte har pulsmätare i handtaget behöver du ha en pulsmätare med bröstbälte och en roddmaskin som kan anslutas till en pulsmätare. Flera av våra maskiner i detta Topp 5 bäst i test kan anslutas. När du ökar intensiteten i ditt roddarbete går pulsen upp och det gäller att uppnå samma nivå i varje tempohöjningssekvens.

Fråga 4. Vad är skillnaden mellan luftmotstånd, magnetmotstånd och vattenmotstånd?

Det är känslan som gör skillnaden mellan dessa tre olika motstånden. Egentligen beror val av motstånd på vilken känsla man vill ha. Om du är en professionell roddare är det noga att det blir så realistiskt som möjligt – medan en motionstränande person kanske ser mer till andra värden som förbränning eller själva träningseffekten.

Vattenmotstånd

Vattenmotstånd är ganska roligt men det är också realistiskt. Det är ett motstånd som blir alltmer populärt och ger också en slags terapeutisk upplevelse av att man verkligen ror ”på riktigt”. En roddmaskin med vattenmotstånd har ett udda utseende. Den har en åra i en vattentank och är byggd av trä, inte metall.

Luftmotstånd

Väldigt realistiskt. Den avger förstås ljud, men generellt är den ett ganska trevligt motstånd som använder en fläkt som svänghjul. Luftmotstånd har varit standard i seriösa och gedigna maskiner sedan 40 år tillbaka. Den samlar momentum och fortsätter sedan av sig själv och blir väldigt ”roddlikt” eftersom du får mindre motstånd ju mer du tar i. Precis som vid verklig rodd på vatten.
Vår svenska roddelit tränar med luftmotstånd då de inte kan vara på vatten.

Magnetmotstånd

Magnetiskt motstånd är tyst men också lite mindre realistiskt om vi tänker oss en ”riktig” roddtur. Man ställer in motståndet på displayen eftersom detta är helt digitalt. Magnetmotstånd har också ett annat beteende än vattenmotstånd och luftmotstånd. Här får du motstånd genom hela rörelsen i samma intensitetsnivå oavsett hur hårt du drar. Detta kan uppfattas som lite mindre realistiskt.
Ofta tillhör maskiner med magnetiskt motstånd inte den dyrare prisklassen.

Fråga 5. Hur länge ska du träna på en roddmaskin?

Hur länge ska du träna är alltid individuellt beroende på det personliga målet med träningen och hur pass tränad du är. Det som är ett jobbigt pass för en människa kan vara knappt kännbart för en annan. Det beror också på om du kör låg- eller högintensiv träning.

Ett normalt pass med lågintensiv konditionsträning kan bestå av runt 10 minuter lätt rodd som uppvärmning. Därefter kan du antingen köra ett längre pass i lägre eller medeltempo, egentligen så långt som passar dig, kanske 30-45 minuter. Alternativt kan du köra ett pass med lite högre tempo, kanske 85 % av maxtempo i 15-20 minuter. Se till att du varvar ner efter tempohöjningen och kör ett kort pass, kanske 5-10 minuter på lägre intensitet.

Ett annat alternativ är att du kör intervallträning. Högre intensitet under ett par minuter, till exempel lika lång vila, högre intensitet igen, vila och upprepa detta. För en motionerande person fungerar det bra att arbeta lika lång tid som man vilar.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att varje prisklass har sin egen kvalitet och sin nivå av funktioner. Det viktiga är att du matchar ditt eget behov med rätt kvalitet och funktion och på detta sätt landar du i den prisklass som är klippt och skuren för just dig. Börja med att titta på det egna behovet, ta därefter del av vårt Topp 5 bäst i test och roddmaskinernas olika prisklasser.

Om ni är flera i familjen ska ni matcha behovet hos den mest krävande personen med rätt roddmaskin. Det finns ingen anledning att chansa på att en maskin som uppenbart inte är avsedd att serva en högre prestationsnivå ska göra det. Lika omotiverat är det att köpa en maskin med funktioner som du inte kommer att använda. Ta också med det praktiska i bilden, ska du kunna ställa undan maskinen eller ska den kunna stå framme.

Källor:
  1. https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2008/03000/Physiological_and_Performance_Effects_of_Low_.26.aspx
Skriven av Therese Fredriksson

Copywriter och träningsentusiast

Lämna en kommentar