crosstrainern

Bästa crosstrainern för hemmabruk 2022 – Bäst i test

Funderar du på att köpa en crosstrainer för att träna hemma? Då kommer du att göra ett mycket bra val. En crosstrainer är både effektiv och skonsam för kroppen – och du kan träna i den takt som du själv tycker passar, lugnare eller i högintensivt tempo. Dessutom kan du variera träningen, förbränna energi i den takt du vill, och det är lätt att lära sig hantera en crosstrainer. Det här är kort sagt en helt underbar maskin!

Om du tränar en halvtimme på en crosstrainer med 65-75% av din maxpuls bränner du fett mycket effektivt. Övningen involverar hela kroppen, armar och bål samt ben och leder ganska snabbt till önskade resultat. Vem vill inte ha ett sådant träningsredskap? Det finns flera bra maskiner och för att göra ditt val lättare presenterar vi här vårt bäst i test för crosstrainers. Du kan enkelt läsa och jämföra samt fatta ett beslut utifrån dina egna behov och din egen plånbok.

Vi svarar också på de vanligaste frågorna som dyker upp på gymmet eller i träningsbutiken, och jämför olika behov och träningsformer – allt för att du ska kunna välja den rätta crosstrainern för just dig ur vår topp 5 bäst i test.

Topp 5 bästa crosstrainers 2021:

1. Crosstrainer Vision Suspension Elliptical Trainer s60Crosstrainer

Söker du den där mjuka, harmoniska känslan och en ”lättränad” maskin? Crosstrainer Vision Suspension Elliptical Trainer s60 är ett unikt och professionellt träningsredskap med både komfort och hög kvalitet. Det är en mycket trevlig crosstrainer och den mest påkostade i vårt bäst i test, på gränsen mellan konsument- och verksamhetsprodukt.

Den har en fantastisk mjukhet som kommer av den exceptionellt unika upphängningsanordningen. Den har stora pedaler. Även längre personer kan träna komfortabelt på denna crosstrainer. Den är också bra på det sätt att man kan placera den precis varsomhelst hemma. Maskinen har en tvåstegsgenerator som genererar ström när man tränar på den, vilket innebär att den inte behöver vara kopplad till ett eluttag.

Displayen är mycket enkel, du behöver bara trycka på ”go” så dyker all data upp, såsom tid, distans, kalorier, hastighet, motstånd, nivå, varv per minut, watt, puls, målpuls och procent av max. Appar kan kopplas till. Det finns ett pulsbälte för trådlös överföring av puls och 25 motståndsnivåer, och det finns 22 program. Steglängden är 53 cm, och maskinen har en ergonomiskt riktig fotpositionering på plattan.

Elektromagnetiskt motstånd.
Framhjulsdriven.
Garanti: 2 år.
Pris: 57 000 kronor.

Fördelar:

  • Unik upphängning ger mjuk känsla när du tränar
  • Generatordrift medger fri placering i rummet
  • Plattare elliptisk bana med generös steglängd ger naturligare rörelse

Nackdelar:

  • Saknar pulsarmband för den som har ett sådant behov
  • Fantastisk kvalitet ger ett högre pris vilket kan göra den mindre intressant för konsumenter

Det ska tilläggas att det är svårt att hitta minuspoäng för denna crosstrainer.

Varför ska man köpa en Crosstrainer Vision Suspension Elliptical Trainer s60?
Detta är ett kanonköp för dig som vill ha det allra bästa och som tränar mycket. Denna crosstrainer vann vårt bäst i test eftersom den har en överlägsen dynamik och komfort – med en unik upphängningsanordning. Den är dessutom praktisk och har allt det som en modern och innovativ crosstrainer ska ha.

 

2. Crosstrainer Finnlo Ellypsis e3000crosstrainer för kvinnor

En mycket populär och prisvärd semi-professionell premium-maskin. Den har ett bra prisläge där man får mycket för sin investering då den har många användbara finesser. Crosstrainer Finnlo Ellypsis e3000 är en stabil konstruktion, det finns förstås en hylla för mobil och surfplatta och man kan ladda mobilen med inbyggt USB-uttag som på många crosstrainers. Appar kan kopplas till. Den har ett högt maximalt motstånd som ger ett mycket hårt träningspass för den vältränade eller den som önskar detta.

Maskinen är innovativ med sin Blue Backlight-skärm. ”Backlight” är en sorts belysning som används i displayer med flytande kristaller, och framförallt i små skärmar för att öka läsbarheten i svagt ljus, den kan också användas i smartphones och smart watches. Vid träning kan det vara en klar fördel att ha en extra tydlig och läsbar skärm. Detta är också uppiggande. Crosstrainer Finnlo Ellypsis e3000 har 15 motståndsnivåer, det finns 14 program och den har en steglängd på 50 cm.

Elektromagnetiskt motstånd.
Framhjulsdriven.
Garanti: 3 år.
Garanti förslitningsdelar: 6 månader fr om inköpsdatum.
Pris: cirka 12 600 kronor.

Fördelar:

  • Höjdnivåreglering som kompenserar ojämnheter i golvet.
  • Transporthjul för enkel förflyttning över golvet.
  • En högkvalitativ Blue Backlight skärm.

Nackdelar:

  • Pulsbälte ingår ej om man önskar ett sådant

Varför ska man köpa en Crosstrainer Finnlo Ellypsis e3000?
Den här maskinen är populär och många nöjda kunder har köpt den. Det är en perfekt crosstrainer i mellanskiktet med bra prisläge och många användbara finesser. Den har också ett högt maximalt motstånd vilket gör att man kan köra riktigt hårda träningspass på den. För dig som inte är beredd att ta steget uppåt men som vill ha mer än en basic maskin är detta ett mycket bra val.

 

3. Abilica Crosstrainer Journey BTcrosstrainer

Abilica Crosstrainer Journey BT är en smidig och väldesignad maskin, snygg i alla vardagsrum. I tider när flera efterfrågar anordningar för att mäta puls har denna maskin, som många andra, handpuls på styret och trådlös pulsmottagare i datorn. Den är också lite lägre och kan placeras i utrymmen med lägre takhöjd. Det kan vara perfekt om man t ex vill inreda ett gym i källarlokalen.

Det osar lite futuristiska känslor runt denna crosstrainer, speciellt som den kopplar sig till många intressanta appar. T ex med gratisappen iConsole kan du skapa dina egna intervallpass och träningsrutter, i betalappen Kinomap kan du träna till filmer från spännande träningsäventyr och rutter från runt om i världen. Det blir en realistisk upplevelse eftersom motståndet automatiskt anpassas till terrängen. Och slutligen gratisappen ZWIFT (cykelmodus) där du kan köra träningsprogram där du tränar och tävlar virtuellt mot dig själv och mot andra. Dessa olika varianter av appar tillsammans med en träffsäker design gör att det känns innovativt med denna modell av crosstrainer. Kanske är detta din bästa crosstrainer?

Denna crosstrainer har 32 motståndsnivåer, det finns 12 program och den har en steglängd på 40 cm.

Servomagnetiskt motstånd.
Bakhjulsdriven.
Garanti: 2 år (endast hemmabruk)
Pris: cirka 11 000 kronor.

Fördelar:

  • Lättillgänglig pulsmätningsfunktion.
  • Låg höjd, passar även i källar- eller hobbylokalen.
  • Många gratisappar där man kan skapa egna träningspass.
  • Väldesignad.

Nackdelar:

  • Bakhjulsdrift ger inte samma flacka bana.

Varför ska man köpa en Abilica Crosstrainer Journey BT?
Den här maskinen har framtidskänsla och är väldesignad. En stor fördel, och en av anledningarna till att man ska köpa den är att den passar i lokaler och rum med låga tak. Abolica bedriver också ett offensivt arbete med att ta fram samarbeten med nya innovativa appar.

 

4. Crosstrainer Finnlo Cleverfold sf90 BTCrosstrainer för hemmagymmet

Detta är en stabil maskin av hög kvalitet med en mycket modern träningsdator. Det är en crosstrainer som passar perfekt för dig som vill rulla undan den och fälla ihop den för att den ska ta mindre plats när man inte tränar på den. Det behövs bara tre handgrepp för att fälla ihop maskinen som tar väldigt lite plats. Maskinen har ett system med hjul som är vridbara i 360 grader vilket gör det enkelt att ställa in den i små skrymslen och vrår. Om du har behov av att ställa undan träningsmaskinen är detta kanske den bästa crosstrainern för hemmabruk.

Maskinen har en mycket enkel backlight-display, det är i stort sett bara att trycka och träna. Det finns en multimediakonsol som låter dig välja om du vill se dina träningsdata på skärmen eller i din egen smartphone eller surfplatta. Därifrån kan du styra din träning med en träningsapp som Bit Gym, iConsole eller Kinomap.

Låg pedalhöjd gör att crosstrainern blir lägre och kan användas i hobby- och källarlokaler med lägre takhöjd. Crosstrainer Finnlo Cleverfold sf90 BT har 16 motståndsnivåer, det finns 22 program och den har en steglängd på 43 cm.

Servomagnetiskt motstånd.
Framhjulsdriven.
Garanti: 2 år.
Garanti förslitningsdelar: 6 månader fr om inköpsdatum.
Pris: cirka 10 000 kronor.

Fördelar:

  • Kan fällas ihop och ställas åt sidan i små utrymmen.
  • Pulsmätning via sensorer i handtagen.
  • Låg höjd, passar även i källar- eller hobbylokalen.
  • Ergonomisk för personer upp till 2 meter.

Nackdelar:

  • Steglängden kan tyckas något kort om den ska hålla för personer upp till 2 meter långa.

Varför ska man köpa en Crosstrainer Finnlo Cleverfold sf90 BT?
Den här är en stabil maskin av hög kvalitet och i en kostnadsvänlig prisklass. Den är intressant att köpa med tanke på att den kan fällas ihop till 60% av sin storlek och ställas undan i ett litet utrymme, kanske t om din garderob. Hjulen är vridbara i 360 grader. Denna crosstrainer har också låg pedalhöjd och passar i utrymmen med låga tak.

 

5. Abilica Crosstrainer WinElip CruiseCrosstrainer

En ny modell – en stabil crosstrainer till kostnadsvänligt pris. Den är kompakt och enkel och de förinställda programmen gör det lätt att komma igång. Displayen är tydlig. Detta är en standardmaskin för den som främst är intresserad av sin egen träning och inte behöver alla extra finesser. Det är också en bra maskin för den som vill börja att träna med crosstrainer. Det man ska komma ihåg, och som tål att upprepas, är att rörelsen trots allt blir mycket lika oavsett om man utför den på en dyrare eller en mer kostnadsvänlig crosstrainer. Den här maskinen, som tar högst 130 kg i vikt, kommer att få en bred grupp människor som gillar den – och kanske till och med har den placerad hemma i sovrummet.

Crosstrainer Abilica Crosstrainer WinElip Cruise har 32 motståndsnivåer, det finns 12 program och den har en steglängd på 32 cm. Kort steglängd behöver inte vara en nackdel om man är medveten om detta och kanske avser att en inte alltför lång person ska använda maskinen.
Elektromagnetiskt motstånd.
Bakhjulsdriven.
Garanti: 2 år (endast för hemmabruk)
Pris: cirka 5 500 kronor.

Fördelar:

  • Bra prisläge för den som vill prova att träna på crosstrainer.
  • Stabil med de funktioner som behövs.
  • Handpulsmätare som kan läsas av i displayen.

Nackdelar:

  • Ej kompatibel med pulsbälte.
  • Eventuellt bakhjulsdrift som inte ger samma flacka bana, men detta hindrar inte ett effektivt cardio-pass.

Varför ska man köpa en Abilica Crosstrainer WinElip Cruise?
Det här är en bra maskin för dig som vill börja träna med crosstrainer och som inte är väldigt tung eller lång. Dessutom är maskinen stabil, så om du ska börja träna med ett nytt redskap och inte vill gå upp till runt 10 000 kronor eller högre, är Abilica Crosstrainer WinElip Cruise perfekt för dig då du får de funktioner du behöver till ett mycket kostnadsvänligt pris.

 

Viktigt att tänka på när man ska köpa en crosstrainer

Kunskap innan man köper en produkt behöver egentligen ta mer plats än själva produktbeskrivningen. Det spelar ingen roll vad en produkt kan prestera om du inte får till sig lite kunskap som hjälper dig att göra ett bra val. Om du har tagit beslutet att köpa crosstrainer är det dags att välja sort. Det första du behöver tänka på är ditt eget behov, och när du har fastställt detta: vad är du beredd att betala?

Det finns två typer av crosstrainers. De kan vara framhjulsdrivna eller bakhjulsdrivna. Detta betyder att svänghjulet som bidrar till den elliptiska rörelsen kan sitta antingen framför eller bakom pedalerna. En framhjulsdriven maskin kan vara mer flack i sin rörelse eftersom fotplattorna då sitter längre ifrån infästningen till svänghjulet.

Elektromagnetiskt motstånd är bra då det har längre livslängd eftersom det blir färre rörliga delar under kåpan. Magneterna som man använder till motstånd och inbromsning sitter inuti själva svänghjulet och genererar olika mycket magnetism för att bromsa vid olika motstånd.

Teknik då, är du en person som vill ha mycket eller lite teknik? Alla crosstrainers är utrustade med fler eller färre tekniska detaljer, vilket är en smaksak eller ska ses utifrån ditt eget behov. Det går idag inte att köpa en crosstrainer utan digital teknik, det handlar som sagt om ”hur mycket” och ”hur många funktioner”, eller vad en maskin jämför med en annan har mera av. Ja, vad tycker du själv att du vill behöver ha?

Vilka funktioner är bra att ha?

Pulsmätning är bra att ha och det är intressant för många. De flesta maskiner har sensorer i handtagen som känner av pulsen och mäter den. Man kan också ha ett pulsbälte. Färdiga träningsprogram som inspirerar dig och ger en bra start kan vara viktiga att ha.

För att sortera lite enklare kan du förslagsvis bocka av följande kontrollfrågor:

  • Vad ska du ha crosstrainern till? Motion, träning, rehabilitering?
  • Hur många program, och vilka, behöver du?
  • Är ni flera som ska träna på den, och hur frekvent ska crosstrainern användas?
  • Vilken teknik behöver du? Vill du ha flera finesser i t ex displayen eller räcker det med färre?
  • Behöver den vara lätt att flytta på? Har du eluttag i närheten?
  • Vilken längd på fotstödet behöver du? Hur lång är du?

Matcha sedan listan mot våra Topp 5-maskiners specifikationer så ser du lättare vilken som passar dig bäst. Följ länken vid respektive rubrik för en mer ingående beskrivning och specifikation. Tänk på att crosstrainern behöver vara dimensionerad för din vikt och längd, ju längre och tyngre du är desto robustare crosstrainer behöver du välja. Om du vet att maskinen ska användas ofta och med hög intensitet ska du välja en modell i den högre prisklassen. Tänk också på din längd, om du är över 170 cm behöver steglängden vara från 40 cm och uppåt.

Pris på crosstrainers

När man pratar om pris behöver man egentligen först prata om behov. Hur ska man tänka för att köpa crosstrainer i rätt prisklass? För att lyckas med köpet handlar det om en kombination av behov och pris eftersom du får lite olika saker beroende på vad du betalar för. Våra Topp 5 bäst i test crosstrainers varierar i pris. Man kan fråga sig hur man ska veta vad man bör betala för att få en bra maskin, och då är det bra att kunna läsa t ex en bäst i test och jämföra maskinerna sinsemellan.

Priset på de bästa crosstrainers för hemmabruk i vårt test varierar mellan drygt 5000 kronor och upp till drygt 50 000 kronor. Det viktigaste för dig som är köpsugen är att läsa noga vad de olika maskinerna kan ge dig och matcha mot ditt behov. Både maskiner med kostnadsvänligt pris och maskiner med högre pris kanske kan ge dig det du vill ha, men det handlar om hur många olika funktioner du vill ha, från teknik till hur modellen är konstruerad. Det handlar också om den känsla du vill uppleva när du använder maskinen.

Prisklasser

Låt oss göra en generell uppdelning av prisklasser för crosstrainers och vad man kan förvänta sig av respektive prisklass.

Mest kostnadsvänlig under 5000 kronor

Dessa modeller kan variera mycket beroende på om de ligger runt 5000 kronor eller lägre ner på skalan. De är lite enklare och kan ibland också vara mindre robusta med en lägre maskinvikt och svänghjulsvikt, och förstås då också en lägre användarmaxvikt. En mer ”kostnadsvänlig” modell behöver ofta mer underhåll än modeller i högre prisklass. De kan tåla påfrestningar sämre och även låta lite mer.

Kostnadsvänlig 5 000 – 9 000 kronor

Dessa konstruktioner är lite större och mer gedigna. De tål längre och hårdare användning och har en längre steglängd, en mer elliptisk och generellt bättre rörelse. De kan också ha en bättre träningsdator. Crosstrainers i den här prisklassen har också en snyggare design och är ofta tystare. Denna prisklass är den mest populära, dels för att den är kostnadsvänlig men dessutom får man mycket för pengarna.

Premium 9 000 – 15 500 kronor

Dessa crosstrainers är mycket välbyggda. De kommer i form av stora konstruktioner som kan tåla flera års av regelbunden intensiv användning i hemmet utan någon allvarligare reparation. Byggkvaliteten på dessa maskiner är hög, maskinvikten är hög och maxvikten för användaren är också högre. Steglängden är oftast ordentligt tilltagen vilket ger en mycket bra stegrörelse.

Displayer och teknik är mer påkostad och specialfunktioner är standard, det kan vara pulskontroll och dockningar med olika digitala media. I denna prisklass är framhjulsdrivna modeller vanligast då tillverkarna helt enkelt anser att detta är den bästa lösningen.

Professionella crosstrainers över 15 500 kronor

I denna toppklass återfinner man maskinerna med den allra högsta prestandan. Dessa är ofta mycket påkostade men det varierar eftersom priset kan variera från 15-16 000 kronor och långt uppåt. Dessa utmärkta crosstrainers är också mycket tåliga och används frekvent i kommersiellt bruk som exempelvis gym eller träningslokaler. Om man vill köpa en crosstrainer till företaget eller kamratföreningen, klubben eller liknande kan man med fördel hålla sig till en crosstrainer i den lägre prisklassen då denna användning inte blir lika intensiv som på ett gym öppet för allmänheten. Det är frekvensen i användningen som styr hur hållbar och robust en crosstrainer måste vara. Priset indikerar detta.

Kvalité

Du kan hitta en bra crosstrainer för under 10 000 kronor, ibland kan det vara så att även dyrare maskiner inte hållet måttet även om de på pappret är mycket bättre. Tillverkaren kan ha designat dem dåligt, även om dyrare crosstrainers förstås ofta är robustare. Kvalitet och varumärke är ofta närbesläktat, och då relaterar vi till väl beprövade varumärken som har utvecklats under en längre tid. Detta innebär också att man materialtestat, samt funktionstestat ofta direkt på de målgrupper man vänder sig till. Våra bäst i test crosstrainers Topp 5 tillhör etablerade varumärken vilket säkerställer en viss kvalitetsnivå. Ett företag som har kapital att satsa på forskning och produktutveckling är ofta ett företag vars produkter man kan lita på.

Varumärke

Av de märken som deltagit i vårt bäst i test är Finnlo kanske det mest populära märket bland gemene man. Det är alltid värt att välja ett etablerat varumärke där det finns en historia av kvalitetsprodukter, precis som de i vårt Topp 5 representerat av tre olika varumärken. Bland dessa etablerade varumärken är det nästan omöjligt att säga vilket du ska välja eftersom det också beror på ditt behov och, om du är konsument, samt också din budget. Vår klassvinnare är en etablerad maskin som befinner i gränslandet mellan konsumentprodukt och gym- eller verksamhetsprodukt. Det intressant är dock att alltfler privatkunder köper kända varumärken inom denna produktkategori – man investerar helt enkelt i sin hälsa.

Vanliga frågor om crosstrainers

Crosstrainern är ett grymt träningsredskap! På ett naturligt vis efterliknar den det sätt vi kliver upp för trappor på. Samtidigt som vi får träning av crosstrainern säkerställer den ett rörelsemönster som är naturligt för kroppen.

Du kan värma upp på den, konditionsträna eller rehabilitera dig eftersom rörelsen är mjuk och harmonisk. Det är en utmärkt maskin för motion i alla åldrar såväl för den som elittränar och kanske har en skada att läka. Några av de vanligaste frågarna handlar om vad man kan göra med den, och om den passar för ett visst ändamål. Dessa frågor och svar kan bli en hjälp när du ska välja crosstrainer.

Fråga 1: Vilken crosstrainer ska jag köpa om jag har ryggbesvär?

Rådgör med den som behandlar din rygg, men generellt – ett av de bästa träningsredskapen för besvär i t ex ryggkotor är generellt crosstrainern. Den mjuka rörelsen med foten mot plattan i en horisontell istället för lodrät rörelse gör att man slipper stöten mot golvet, marken eller löpbandet när man sätter ner foten. Rörelsen på alla crosstrainers blir mer jämn vilket gynnar vissa, eller flera typer av ryggproblem. För att åstadkomma denna harmoniska rörelse behöver man inte köpa den allra dyraste maskinen – detta är dock individuellt – alla maskiner i vårt test kan tjäna denna funktion väl.

Fråga 2: Kan jag träna benstyrka på en crosstrainer?

Även om crosstrainern främst är konditionsfrämjande för hjärta och kärl, kan den träna hela kroppen – även benen. Du kan t ex variera din kroppshöjd, trampa baklänges, gå lite lägre ner i knäna om du vill jobba hårdare, eller lägga tyngden i främre delen av fotbladet om du vill pressa vaden lite mer intensivt och även skjuta ifrån med foten. Du kan t ex också köra intervaller. Det beror förstås också på hur långa pass du tränar och vilket tempo du har. Om du söker explosiv träning och högre belastning på dina ben behöver du kombinera med annan styrketräning eller annan maskin, men kom ihåg att en god cirkulation och syresättning till musklerna är grunden till resultat i all träning – det är detta som gör just crosstrainern till alla träningsintresserades drömredskap!

Fråga 3: Jag tränar tre gånger i veckan, vilken crosstrainer ska jag köpa?

Själva träningen skiljer sig inte åt mellan de olika prisklasserna. Rörelsen är för det mesta densamma i alla crosstrainers, oavsett prisklass. Det är de olika funktionerna som gör att priset skiljer sig, men det kan också vara komforten. Det beror förstås också på hur hårt man vill träna. För den som tränar tre gånger i veckar på motionsnivå kan en Abilica Crosstrainer WinElip Cruise vara det perfekta valet, om du tränar tuffare och längre kan du t ex gå upp ett snäpp till en Finnlo Cleverfold ef90 BT eller Finnlo Ellypsis e3000, alternativt en Abilica Crosstrainer Journey BT – på den nivån får du en riktigt bra maskin. Vi har flera maskiner i vårt test i detta mellanskikt, ta en titt på dessa.

Fråga 4: Hur länge ska jag träna på en crosstrainer?

Det beror på vad du vill ha ut av det samt hur tränad du är. Om du använder crosstrainern som uppvärmning inför en annan aktivitet kan det räcka med 6-7 minuter eller högst 10-15 minuter. Om du istället vill konditionsträna (cardio) på den behöver du lägga mellan 20 och 40 minuter per träningstillfälle beroende på din egen träningsnivå. Du kan också köra högintensiv träning genom intervaller för att få upp pulsen. Det finns de som kör långa, hårda pass och varierar träningstypen och de som använder sin crosstrainer till uppvärmning inför t ex ett löp-eller styrketräningspass. Men det är just detta som är så bra med detta träningsredskap – du kan använda det hur du vill.

Fråga 5: Vad är skillnaden mellan en crosstrainer och löpband?

Det finns en fundamental skillnad, och det är hur de två olika träningstyperna påverkar skelettet. Därför är det bra att kombinera dessa båda, samtidigt som personer med olika ryggåkommor kan inrikta sig på den variant som ger bästa resultat för just den typen av åkomma.

En crosstrainer har, vilket nämnts i denna artikel, en horisontell och flack rörelse. Den är mjuk och skonsam för ryggen, och ger inga hårda stötar. Rörelsen är harmonisk och jämn. Man belastar inte skelettet i form av kompression i lodrät riktning, rörelsen blir horisontell och lättsam, stötfri och tillåter cirkulation och uppbyggnad utan lodrät belastning. Crosstrainern utmanar hela kroppen på ett annat sätt än löpbandet: här får både rygg och armar vara med i rörelsen.

Löpbandet uppfanns redan under 1800-talet, med principen att ”hänger du inte med så trillar du av”. Löpning är ett utmärkt sätt att stärka ligament, senor och leder samt skelettet. Ett löpband kan ha ett mer dämpat underlag än att springa ute på t ex asfalt, men även här beror det på vad man köper och med vilken golvkonstruktion. Stöten mot underlaget blir förstås hårdare när man springer än när man tränar på crosstrainer, detta gör att skelettet stimuleras och stärks. Vid vissa typer nackbesvär kan det vara bra att skelettet rör sig på detta sätt.

Vilket är bäst, löpband eller crosstrainer?

En vanlig fråga som ofta dyker upp en dag på gymmet är vilket träningsredskap av dessa crosstrainer och löpband som är bäst för konditionsträning. Man vill helt enkelt optimera den tid man vistas i träningslokalen. Ska man träna på löpband eller med crosstrainer om man vill optimera sin kondition? Hur ska man tänka här?

Frågan besvaras delvis i en vetenskaplig undersökning i The Journal of Strength and Conditioning Research utgiven av NSCA (National Strength and Conditioning Association, USA). Studien utfördes år 2010 (forskar team: Brown GA, Cook CM, Krueger RD, Heelan KA) och hade i syfte att utvärdera syreupptagning och individens totala energiomsättning vid träning på löpband respektive crosstrainer.

Och vad kom man fram till? Individerna i testet fick utföra högintensiv träning. Pulsen skiljde sig mellan aktiviteterna, men energiförbränningen var i stort sett densamma. Det fanns dock en ”tendens” till att energiförbrukningen kunde vara marginellt, eller aningen högre vid träning på crosstrainer. Det ska tilläggas att antalet försökspersoner kan ha varit något lågt, och för att fastställa tendenser som uppstår i en vetenskaplig undersökning som denna behöver man vidareutveckla studien med större grupper försökspersoner.

Detta är ändå en god indikation på crosstrainerns effektivitet inom konditionsträning och därmed påverkan på hjärt-och kärlhälsa samt förbränning vid viktminskning. Kom dock ihåg att allt beror på hur intensivt man tränar som individ, man kan inte generalisera – detta är mycket individuellt.

Fråga 6: Ska jag köpa en framhjulsdriven eller bakhjulsdriven crosstrainer?

Förutom att tänka på din budget behöver du ta ställning till om du vill köpa en framhjulsdriven eller bakhjulsdriven crosstrainer. Det är svårt att svara på vilken du ska köpa, det är ett beslut du själv behöver ta, men här kommer lite kunskap för att hjälpa dig.

En framhjulsdriven och en bakhjulsdriven crosstrainer har olika q-faktor. En bakhjulsdriven crosstrainer har en lite högre q-faktor, det betyder att benen på personen som tränar hamnar något bredare isär än om man jämför med en framhjulsdriven crosstrainer. Detta ger en högre belastning på benen och rörelsemönstret förändras, det kan bli t ex mer som stavgång. Med en framhjulsdriven maskin, det vill säga svänghjulet framtill, hamnar benen närmare varandra vilket ger lägre belastning på knä och leder och en stegrörelse som mer kan liknas vid skidåkning, alltså mer naturligt. En framhjulsdriven maskin ger också en mer flack rörelse vilket dels är en smaksak, men också kan upplevas fördelaktigt.

Fråga 7: Jag ska köpa en crosstrainer till vår bostadsrättsförening där vi är 5-6 personer som tränar 4 dagar i veckan. Vilken prisklass ska jag välja?

En sådan maskin är en investering som man vill ha så lite problem med som möjligt, och samtidigt brukar bostadsrättsföreningar vilja vara kostnadseffektiva. Det skulle mycket väl kunna gå att köpa en crosstrainer i premiumklassen 9 000 – 15 500 kronor, då det finns flera tåliga modeller i denna klass, inte minst i vår egen Topp 5 bäst i test grupp. Rekommendation blir nog ändock att gå upp en klass och köpa en maskin i den nedre delen av klassen för professionella crosstrainers över 15 500 kronor. Man behöver inte gå hela vägen upp till vår suveräna bäst i test vinnare, men någonstans under eller över 20 000 kronor skulle ge bostadsrättsföreningen en jättebra maskin och valuta för pengarna.

Slutsats

Alla våra deltagande bäst i test-crosstrainers har bra teknik och bra displayer och är dessutom kompatibla med olika appar samt har också någon form av pulsmätning. Varje maskin är innovativ inom sitt eget prissegment, så det är viktigt att förstå att man ska välja en crosstrainer utifrån sitt eget behov.

Bästa crosstrainern för hemmabruk är vår testvinnande Crosstrainer Vision Suspension Elliptical Trainer s60 med sin unika, dynamiska och komfortabla gång. Detta är i det närmaste en professionell maskin. För dig som är nybörjare och inte har tränat på crosstrainer tidigare kan du förslagsvis starta med en Abilica Crosstrainer WinElip Cruise. De mest prisvärda i förhållande till prestation ligger i prisklassen strax under och över 10-12.000 kronor. Man kan därför sammanfattningsvis säga att dessa topp 5-listade crosstrainers är bra maskiner både för den erfarna, nybörjaren och den som befinner sig i mitten av erfarenhetsskalan. Samtliga crosstrainers i vårt test passar lite olika behov. Detta är en utmärkt motions- och träningsform, skonsamt mot skelettet och i form av cirkulationsträning som gynnar hjärta och kärl.

Av maskinerna i vårt test kan du välja vilken som helst, men om du har högre krav på komfort ska du välja klassvinnaren eller den som kommer strax efter i ordningen. Vår vinnande crosstrainer är naturligtvis överlägset bäst vad gäller mjukhet och dynamik i konstruktionen. Titta också på hur mycket och intensivt du kommer att använda crosstrainern. Är ni en familj där alla ska ha sin dagliga tid på den kan det vara värt att investera i den övre delen av Topp 5. Samtliga maskiner fyller dock sin funktion, så det handlar om att matcha ditt behov mot funktion – oavsett vilken du väljer kommer du att få god nytta av träningen.

Lämna en kommentar